Fındık ülkemizde Karadeniz bölgesinde geniş yayılım alanı bulan ve dünyaya ihraç edilen bir üründür. Fındığın bu kadar geniş bir yayılım alanı bulmasının iki temel nedeni vardır. Bunlar; fındığın sağlığa saymakla bitmeyecek faydaları olması ve gıda sanayisinde geniş yer bulmasıdır. Çikolatadan kahveye, kekten kurabiyeye, hemen her hazır gıdanın içeriğinde bulunan fındık lezzeti ile de damaklarda yer etmiştir.
Fındık; protein, karbonhidrat, doymamış yağlar, vitamin ve mineraller bakımından son derece zengin bir gıdadır. Bunun yanında yüksek enerji değeri bulunan fındık günde bir avuç tüketildiğinde günlük protein, karbonhidrat, yağ, lif, mineral ve vitamin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Protein; hücrelerin temel yapı taşı olan proteinin yeteri kadar tüketimi insan sağlığı için hayati önem taşır. Protein kas ve kemik dokusuna katılır, enzimlerin çalışmasını sağlayarak hormon oluşumunu destekler. Bunun yanında hücre oluşumu ve yenilenmesi protein sayesinde gerçekleştirilir. Özellikle yaralanmalar sonrası yaranın iyileşmesi yeteri kadar protein tüketilmesine bağlıdır.
Son olarak bağışıklık sisteminin ayakta kalmasını sağlayan protein hastalıklara karşı dirayet kazandırır.
Karbonhidrat; insan vücudunun ve beynin temel enerji kaynağı olan karbonhidrat sağlıklı bir insanın günlük enerji ihtiyacının %55 ila 60'ını karşılar. Bunun yanında hücre ve dokuların yapısına katılır. Eksikliği durumunda vücut yağ ve protein gruplarını tüketeceği için yeteri kadar tüketilmesi önem taşır.
Doymamış Yağlar; insan sağlığı için son derece önemli olan omega grubu doymamış yağlar, kas ve kemik dokusu, enzimler ve hormonların yapısına katılır. Sindirim sisteminden sinir sistemine kadar bütün sistemlerin çalışması için gereklidir.
Lif; lifli gıdalar insan sağlığı için son derece faydalı olup sindirimi kolay ve hızlıdır. Özellikle sindirim sistemi problemleri yaşayanların bolca tüketmesi tavsiye edilir.
Mineraller; fındık; potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, bakır, çinko, selenyum ve manganez bakımından son derece zengin bir gıdadır. 100 gram fındık günlük mineral ihtiyacının yaklaşık %55'ini karşılar. Bu mineraller enzim ve hormonların yapısına katılarak sistemlerin çalışmasını sağlar.
Vitaminler; fındık özellikle B grubu vitaminleri bakımından zengin bir kaynaktır. 100 gram fındık günlük B vitamini ihtiyacını %25'e kadar karşılar. Vitaminler enzim ve hormonların yapısına katılarak sistemlerin çalışmasını sağlar. Antikorların yapısına katılarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç kazandırır.
Fındık içerdiği protein, karbonhidrat, doymamış yağlar, vitamin ve mineraller sayesinde insan vücuduna sayısız faydada bulunur. Bunlardan en önemlileri arasında kalp ve damar sağlığı gelir. Fındığın kalp ve damar sağlığına faydaları;
Sonuç olarak fındık gerçek anlamda kalp dostu bir gıdadır ve düzenli tüketimi kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
Fındık içerdiği yüksek miktarda amino asit ve omega grubu yağlar sayesinde sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. B6 sinir sisteminin temel yapı taşlarından olan miyelinin yapısına katılır, sinir kılfının izolasyonunu sağlar. Bunun yanında elektriksel çekim hızını artırır.
Bunlara ek olarak içerdiği vitamin, mineral ve doğal yağlarla enzim ve hormonların yapısına katılan fındık sinir sisteminin düzgün çalışması için gerekli hormonların üretilmesini sağlar.
Kemik ve kas dokusunun yapısında bulunan magnezyum, kalsiyum, demir , B grubu vitaminler ve doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan fındığın bu dokular üzerinde pek çok faydası bulunur. Bunlar;
Düzenli tüketimde insan vücudunun besin gruplarına ve enerjiye duyduğu günlük ihtiyacı karşılamaya yardımcı olan fındığın insan sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunur. Bunlar;
Son olarak gerek ana gerek ara öğünlerde yeteri kadar ve düzenli tüketilen fındık kan şekeri ve açlık seviyesini kontrol altında tutarak obezite ve diyabet gibi hastalıkların önüne geçer. Kilo vermeye yardımcı olur.
0 Yorum
Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?
Yorum Yazın