Organik Bal ile Fabrikasyon Bal Farkı
Organik Bal ile Fabrikasyon Bal Farkı

Bilinen en eski tatlandırıcı olan bal, damaklarda yer etmiş lezzetini ile de mutfaklarda geniş yer tutar. Bunun yanında insan sağlığına da sayısız faydası olması bala olan talebi artırmaktadır. Hal böyle olunca az maliyetle daha fazla kar elde etmeyi amaçlayan bir kısım üreticiler çeşitli yöntemlere başvurarak piyasaya sahte bal sürmeye başlamışlardır. Sahte bal glikoz şurubundan üretilmekte olup insan sağlığına faydasından çok zararı bulunur. Bu nedenle organik bal ile fabrikasyon bal arasındaki farkları bilmek ve doğru bal seçimi yapmak insan sağlığı için ciddi önem taşır. Aksi takdirde günlük olarak tüketilen fabrikasyon balın insan sağlığına pek çok olumsuz etkisi bulunur. Bunlar;

  • Aşırı şeker yüklemesine neden olarak obezite ve diyabet gibi hastalıklara davetiye çıkarır.
  • Kilo almaya neden olur.
  • Kalp ve damar yolu hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Damar tıkanıklığına yol açarak kalp krizine neden olabilir.
  • Karaciğerde yağlanmaya neden olur.
  • Tansiyonu ve kötü kolestrol seviyesini yükseltir.
  • Ciltte ve saçlarda aşırı yağlanma ve akne, siyah nokta gibi problemlerin oluşumuna yol açar.

Organik Bal ile Fabrikasyon Bal Nasıl Ayırt Edilir?

Organik bal ile fabrikasyon balın tat, koku, muhafaza koşulları vb. bakımlardan pek çok farkı bulunur. Bu farkları bildiğiniz takdirde organik balı ayırt etmeniz kolaylaşır. Organik bal ile glikoz şurubundan üretilen fabrikasyon balın farkları;

  • Organik bal çok tatlı değildir, kendine özgü şekerli ancak acımsı bir tadı vardır. Öte yandan glikoz şurubundan üretilen balın tadı çok şekerlidir.
  • Organik balın kendine has bir kokusu vardır, bal muhafaza edildiği yerden alındığında ya da bal peteği kesildiğinde yoğun bir bal kokusu yayılır. Öte yandan fabrikasyon balın sadece yakından kokladığında şekerimsi bir kokusu vardır.
  • Organik bal çeşidine göre sarıdan kırmızıya kadar farklı renkler alırken fabrikasyon bal genellikle açık sarı ve saydamdır.
  • Organik balın kıvamı fabrikasyon bala göre daha koyudur. Aynı ölçekte organik bal ve fabrikasyon balı tartıldığında organik bal daha ağır gelir.
  • Organik bal ateşe maruz kaldığında akışkanlığı artarken glikoz şurubundan yapılan bal kısa sürede yanar.
  • Organik bal kaşığa alınıp akıtıldığında koyu kıvamı nedeni ile kopmaz, bir bütün halinde akar. Öte yandan glikoz şurubundan üretilen balın kıvamı koyu olmadığı için parça parça akar.
  • Organik bal buzdolabında bekletildiği takdirde koyu, krema gibi bir kıvam alır. Buna karşın glikoz şurubundan üretilen fabrikasyon bal buzdolabında bekletildiğinde şekerlenmeye başlar.

Sonuç olarak bu farkları bilmenin organik balı ayırt etmenize yardım olacağı söylenebilmekle birlikte sahta bal üreticilerinin her geçen gün organik bala tat, koku ve kıvam olarak daha yakın fabrikasyon bal ürettikleri de akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu nedenle bal alırken mutlaka bildiğiniz ve güvendiğiniz bir üreticiden satın almaya özen göstermelisiniz.Aksi takdirde fabrikasyon bal, vücudunuza olumlu bir etkide bulunmadığı gibi birçok hastalığa da davetiye çıkaracaktır.

Son olarak bir kısım organik bal üreticilerinin arıların daha fazla bal üretmesi için organik olmayan yöntemlere başvurduğu bilinmektedir. Bu durum balın faydalarından mahrum kalmanıza neden olacağı gibi yüksek şeker içeriği nedeni ile başta diyabet hastaları olmak üzere obezite, yüksek tansiyon, kolestrol gibi sorunları olan hastaların tüketimi için uygun değildir.

Alakalı Ürünler:

Arı Sütü-Bal-Polen Karışımı

Bitlis Yöresi Süzme Çiçek Balı

Hakiki Karakovan Balı

Petek Bal

SEPETİM (0 Ürün)
Sepette ürün yok.