Kuru İncirin Sağlığa Faydaları
Kuru İncirin Sağlığa Faydaları

İncirin özel tekniklerle kurutulması ile elde edilen kuru incir yüzyıllardır sofralarımızda yer tutan lezzetlerden biri. Doğal bir enerji kaynağı ve tatlandırıcı olan kuru incirin sofralarımızda geniş yer tutmasının nedeni sevilen lezzetinin yanında insan sağlığına pek çok faydası olmasıdır.

Kuru İncirin Besin Değerleri

Kuru incir günlük tüketimde enerjiye ve besin gruplarına duyulan ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olur. Bir adet kuru incirin kalori değeri yaklaşık 50 kcal iken içerdiği besin grupları; protein, bol miktarda vitamin ve minerallerdir. Bu besin grupları insan hayatının devamlılığı için gerekli olmakla birlikte günlük tüketimde sağlığa pek çok olumlu etkisi bulunur.

Protein; insan hayatının devamlılığı için gerekli temel besin grubudur. Bağışıklık sistemini ayakta tutmanın yanı sıra enzim ve hormonların yapısına katılarak bütün sistemlerin düzenli çalışmasını sağlar. Hücre oluşumu ve yenilenmesini destekleyerek yaraların iyileşmesine yardımcı olur, yaşlanmayı geciktirir. Kas ve kemiklerin de yapısına katılan protein eksikliği ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

A Vitamini; kemik, eklem ve dişlerin yapısına katılarak gelişmesini ve güçlenmesini sağlar. Bunun yanında;

  • Göz sağlığı için yeterli miktarda tüketilmesi önem taşır. Eksikliğinde gece körlüğüne kadar varan rahatsızlıklar görülebilir.
  • Hücre fonksiyonlarını düzenler.
  • Üreme yetisini destekler.
  • Cilt ve Saç sağlığını destekler.
  • D vitamininin emilimine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

C Vitamini; özellikle bağışıklık sistemi için hayati önem taşıyan C vitamini pek çok hastalığa karşı koruma sağlar. C vitamininin vücuttaki işlevleri;

  • Hücre yenilenmesini destekleyerek yara ve yanıkların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Kan akışını hızlandırır.
  • Kötü kolestrol seviyesini düşürür.
  • Kardiyovesküler hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Kansere karşı koruma sağlar.
  • Göz sağlığını destekler.

K Vitamini; temel işlevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan K vitamini kanamayı durdurarak hayati riskin önüne geçer ve yaraların iyileşmesini sağlar. Bunun yanında K vitamininin vücuttaki işlevleri;

  • Karaciğer kanserine karşı koruma sağlar.
  • Menopoz sonrası semptomların önüne geçmeye yardımcı olur.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Prostata karşı koruma sağlar.
  • Kemik gelişimini destekler.

B5 ve B6 vitaminleri; Bağışıklık sistemi için temel gereksinimlerden olan B vitamini hastalıklara karşı koruma sağlar. Bunun yanında insan vücudunda pek çok işlevi bulunur. Bunlar;

  • Karbonhidratın yakılarak enerjiye dönüştürülmesini sağlar.
  • Sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Kan hücrelerinin yapısına katılır.
  • Sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur.
  • Cilt hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Mineraller; kuru incirde bol miktarda bulunan mineraller; demir, kalsiyum, potasyum, bakır, manganez ve fosfordur. Bu mineraller başta kemik ve eklemler olmak üzere vücutta pek çok doku, enzim ve hormonun yapısına katılarak sistemlerin çalışmasını sağlar. Yeteri kadar tüketilmediği takdirde kemik hastalıkları, diş ve diş eti rahatsızlıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, üreme yetisinin azalması, unutkanlık, halsizlik gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Kuru İncirin Sağlığa Faydaları

Kuru incir içerdiği yüksek besin değeri ile enerji vererek halsizlik ve yorgunluğun önüne geçer, kış aylarında vücut ısısının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında besin gruplarına olan günlük ihtiyacın bir kısmını karşılar. Lezzeti ile de damaklarda yer etmiş olan kuru incirin insan sağlığına pek çok faydası bulunur.

  • Sindirim sistemine dosttur; kuru incir sindirimi kolay ve hızlı olmasının yanı sıra bağırsak hareketlerini düzenleyerek pek çok sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bunlara kabızlık, hazımsızlık, mide ülseri gibi rahatsızlıklar örnek verilebilir.
  • Diyabet hastaları için sağlıklı bir şeker kaynağıdır. Ara öğünlerde ideal miktarda tüketilen incir kan şekerini aniden yükselten rafine şekerin aksine, açlık seviyesini ve kan şekerini kontrol altına alarak diyabeti engeller ya da diyabet hastalarını yüksek kan şekerine karşı korur.
  • Kilo vermeye yardımcı olur; ister ana öğünlerde ister ara öğünlerde tüketin, kuru incir açlık seviyenizi kontrol altına alarak bir sonraki öğünde gereğinden fazla yemenizin önüne geçer. Bu sayede kilo vermenize yardımcı olur.
  • Güçlü bir antioksidandır; vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olarak el, ayak ve karında oluşan şişlikleri engeller, hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Kalp sağlığını destekler; kanda bulunan şeker ve yağ oranını kontrol altına alan kuru incir kötü kolestrolü düşürür. Kalp ve damar yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Menopoz sonrası semptomların önüne geçer. Kemiklerim zayıflaması ve meme kanseri bu semptomlara örnek olarak verilebilir.
  • Demir deposudur; günlük demir ihtiyacının %1’lik kısmını karşılayan kuru incir düzenli tüketimde demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kemik ve eklem hastalıklarının ve kansızlığın önüne geçer.

Kuru İncir Nasıl Tüketilmelidir?

Kuru incir isteğinize göre tek başına yiyebileceğiniz gibi tatlandırıcı olarak da kullanabileceğiniz bir besindir. Kurabiye ya da tatlı yaparken rafine şeker yerine kuru incir kullanarak tatlı ihtiyacınızı sağlıklı br şekilde karşılayabilirsiniz.

Kuru inciri ana öğünlerde ya da ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Ancak ara öğünlerde tüketmek kan şekeri ve açlık seviyenizi kontrol altına alması bakımından ayrıca faydalıdır. Özellikle sporcular, diyabet hastaları ve kilo vermek isteyen olmak üzere her sağlıklı bireyin günlük olarak kuru incir tüketmesinde fayda vardır.

İLGİLİ ÜRÜNLER:

AYDIN-GERMENCİK DOĞAL İNCİR

AYDIN – KÖŞK DOĞAL KURU İNCİR

 

 

SEPETİM (0 Ürün)
Sepette ürün yok.