İğdenin Sağlığa Faydaları
İğdenin Sağlığa Faydaları

Ülkemizde yoğunlukla İç Anadolu Bölgesi’nde üretilmekte olan iğde kurutularak tüketilir ve sağlığa pek çok faydası bulunur. Enerji ve besin gruplarına duyulan günlük ihtiyacın karşılanmasına yarımcı olmasının yanı sıra lezzeti ile de damaklarda yer etmiştir.

İğdenin Besin Değerleri

İğde günlük enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olarak halsizlik, yorgunluk gibi sorunların önüne geçer. İhtiva ettiği besin grupları; karbonhidrat, protein, yağ, lif, mineral ve vitaminlerdir. Bu besin gruplarının vücutta hayati işlevleri bulunur.

Karbonhidrat; günlük tüketimi zorunlu besinlerden olan karbonhidrat vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için başvurduğu ilk besin grubudur. Bunun yanında hücre, doku ve organların yapısına katılarak insan hayatının devamlılığını sağlar.

Protein; insan vücudunun temel yapı taşı olan protein kas doku, kemik ve eklemler, enzimler, hormonlar ve diğer pek çok hayati birimin yapısına katılır ve sistemlerin çalışmasını sağlar. Özellikle bağışıklık sistemi için önem taşıyan protein tüketimi yeterli seviyede olmadığında önce halsilik ve yorgunluk gibi şikayetler ortaya çıkar uzun vadede ise kemik kaybı ve alzheimera kadar varan ciddi hastalıklara yol açar.

Doymamış yağlar; hücre, enzim, hormon, doku ve organların yapısına katılan doymamış yağlar sistemlerin çalışmasına yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırarak hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların önüne geçer.

Lif; sindirimi hızlı ve kolay olan lifler kan şekerini ve açlık seviyesini kontrol altına alarak tokluk hissi verir. Bunun yanında bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçer.

Mineral ve Vitaminler; vücutta bütün hayati birimlerin yapısına katılan ve sistemlerin çalışması için gerekli olan vitamin ve minerallerin eksikliği pek çok hastalığa neden olur. Günlük yeterli miktarda alınması önem taşır.

İğdenin Sağlığa Faydaları

İğde damaklarda yer etmiş lezzeti ile sofralarda geniş yer tutmasının yanı sıra enerji ve besin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur ve sağlığa pek çok faydası bulunur. Bunlar;

  • Sindirim sistemine dosttur; içerdiği yüksek miktarda lif ve doymamış yağ içeriği le iğde sindirimi kolaylaştırır, bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçer.
  • Kalp sağlığını destekler; ara öğünlerde tüketilen iğde kan şekeri ve açlık seviyesini kontrol altına alarak başta diyabet ve obezite olmak üzere bunlara bağlı olarak ortaya çıkan ve kalp sağlığını tehdit eden pek çok hastalığın ortaya çıkmasını engeller.
  • Güçlü bir antioksidandır; vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı koruma sağlar, el, ayak ve karında oluşan ödemlerin atılmasına yardımı olur.
  • Doğal bir adet düzenleyicidir; adet düzensizliği bulunan kadınların günlük iğde tüketimi hormon dengesini sağlayarak adet düzensizliğinin önüne geçer.
  • Öksürüğe, astım ve bronşite iyi gelir; özellikle kış aylarında tüketilmesi soğuk ve alerjik reaksiyona bağlı hastalıkların önüne geçer.
  • Mide hastalıkların tedavisinde etkilidir; başta gastrit ve mide yanması olmak üzere düzenli tüketilen iğde mide hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Cinsel sağlığı destekler; cinsel isteksizliğin önüne geçen iğde sperm sayısı ve hareketliliğini artırarak üreme yetisini artırır. Bunun yanında emzirme dönemindeki kadınların tüketmesi doğum yaralarının daha hızlı iyileşmesine ve sütün artmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir; Yüksek miktarda C vitamini ve lif içeren iğde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç sağlar.
  • Cilt sağlığını destekler; cilde nem ve esneklik kazandıran iğde yaşlanma belirtilerini geciktirir, cildi bakteriyel enfeksiyonlara karşı korur.
  • Kilo vermeye yardımcı olur; ara öğünlerde tüketilen iğde tokluk hissi vererek bir sonraki öğünde gereğinden fazla yemek yemeyi önleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Saç sağlığını destekler; saça ihtiyacı olan nemi ve yağı kazandırarak saç ve saç derisi hastalıklarının önüne geçer. Saça parlaklık katarken, daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar. Bunun yanında saç hücrelerinin yenilenmesini destekleyerek erken ağarma ve saç dökülmesi problemlerinin önüne geçer.
  • Adet sancılarına iyi gelir; şiddetli adet sancısı çeken kadınların iğdeyi kaynatarak tüketmesi ağrı ve krampların tedavisine yardımcı olur.

İğde Nasıl Tüketilir?

İğdenin sağlığa faydalarının görülebilmesi için günlük ideal miktarda tüketilmesi gereklidir. İsteğe bağlı olarak ana öğünlerle birlikte ya da ara öğün olarak tüketime uygun olan iğde kaynatılarak suyu tüketilebileceği gibi yemeklere aroma olarak da tüketilebilir.

İLGİLİ ÜRÜNLER:

SULTAN İĞDE

SEPETİM (0 Ürün)
Sepette ürün yok.